/
149 Views0

Često dobijem upite za izradu individualnih planova ishrane. Vjerovali ili ne, ima ljudi koji samo hoće plan, savjetovanje ih ne interesuje. Kažu, znam ja šta treba da jedem ali hoću plan. Čekajte, ako je tako, u čemu je onda problem?

Savjetovanje je nezaobilazan dio saradnje. Tada se upoznajem sa Vašim zdravstvenim stanjem i životnim navikama te radim procjenu prehrambenog statusa na osnovu antropometrijskih mjerenja. Plan ishrane Vam može pomoći samo u smislu da steknete uvid u količinu i kombinovanje namirnica, kratkoročno, i to je u redu.

Ko želi da se stalno hrani po nekom striktnom planu i broji kalorije? Sigurna sam da niko! S toga je važno da savjetovanje shvatite kao priliku da se edukujete, izbjegnete lutanja i greške tragajući za informacijama najčešće na internetu, da postavljate razna pitanja ili se konsultujete.

Nijedna internet stranica ne može da zamijeni razgovor uživo/online sa stručnom osobom, jer nema sposobnost da dopre do emocionalnog i socijalnog aspekta osobe, u kojem se često i krije uzrok problema.

Image by mentatdgt from Pexels